Το άνοιγμα των σχολών οδηγών από τη Δευτέρα, 19 Απριλίου, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας..!

Μάλλον ΔΕΝ γνωρίζουν καν την νομοθεσία η οποία διέπει τις Σχολές Οδηγών! 🙁

  • Τα θεωρητικά μαθήματα και οι θεωρητικές εξετάσεις θα γίνονται μόνο διαδικτυακά.
  • Θα γίνονται υποχρεωτικά self tests ανά εβδομάδα για τους εργαζόμενους στις σχολές.
  • Υποχρεωτικά self tests για τους εξεταζόμενους 24 ώρες πριν την πρακτική εξέταση.
  • Εκπαιδευτές και εξεταστές θα κάνουν υποχρεωτικά self tests δυο φορές την εβδομάδα και συγκεκριμένα κάθε Δευτέρα και κάθε Πέμπτη.
  • Τα ραντεβού των εξετάσεων θα γίνονται ανά μία ώρα και θα πρέπει να τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό (χρήση μάσκας, υγιεινή χεριών και σημείων επαφής του οχήματος, ανοιχτά παράθυρα κλπ).

Εν αναμονή λοιπόν της Κοινής Υπουργικής Απόφασης σκεφτόμαστε:

Δεν μπορεί, Κάποιοι παίζουν με τα νεύρα του κόσμου. Κάποιοι μας κάνουν πλάκα..!

Διαδικτυακά Μαθήματα; Διαδικτυακές Εξετάσεις; Self – Test κάθε ώρα..!  Έχει χαθεί η μπάλα ή …


Διευκρινήσεις

Επιτρέπεται η διενέργεια:

– Εξ αποστάσεως μαθημάτων θεωρητικής εκπαίδευσης όλων των κατηγοριών, εξαιρουμένων των αναγκών θεωρητικής εκπαίδευσης υποψηφίων οδηγών λεωφορείων, φορτηγών και Πιστοποιητικού Επαγγελματικής Ικανότητας (Π.Ε.Ι.) μεταφοράς εμπορευμάτων/επιβατών, η οποία μπορεί να διενεργείται και δια ζώσης, με τήρηση απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου και με τη συμμετοχή έως πέντε (5) εκπαιδευόμενων.

– Μαθημάτων πρακτικής εκπαίδευσης όλων των κατηγοριών, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

α. απολύμανσης, μεταξύ διαδοχικών μαθημάτων των σημείων του εκπαιδευτικού οχήματος με τα οποία έρχονται σε επαφή οι εμπλεκόμενοι,

β. υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους εμπλεκόμενους και

γ. διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν το προγραμματισμένο μάθημα για τους εκπαιδευόμενους και τουλάχιστον δύο (2) φορές την εβδομάδα για τους εκπαιδευτές.

Επιτρέπεται η διενέργεια θεωρητικών εξετάσεων για την απόκτηση Π.Ε.Ι. και ειδικής άδειας Ε.Δ.Χ.-ΤΑΞΙ, υπό την προϋπόθεση διενέργειας αυτοδιαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την εξέταση  για τους εκπαιδευόμενους, τουλάχιστον δύο (2) φορές την εβδομάδα για τους εξεταστές και τήρησης των ακολούθων στις αίθουσες εξέτασης:

– Πλήρωση έως και με το πενήντα τοις εκατό (50%) της χωρητικότητάς τους και με την κατά το δυνατόν αραιότερη και ομοιόμορφη κατανομή των εξεταζόμενων στο χώρο.

– Τήρηση απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου.

– Σταδιακή και ελεγχόμενη είσοδος και έξοδος των υποψηφίων.

– Αερισμός για τριάντα (30) λεπτά της ώρας μεταξύ διαδοχικών εξετάσεων.

– Απολύμανση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των εξαρτημάτων τους καθώς και των θέσεων των υποψηφίων κατά τα διαστήματα που μεσολαβούν μεταξύ διαδοχικών εξετάσεων.

Επιτρέπεται η διενέργεια δοκιμασιών προσόντων και συμπεριφοράς όλων των κατηγοριών και πρακτικών εξετάσεων για απόκτηση Π.Ε.Ι. υπό την προϋπόθεση τήρησης των ακολούθων:

– Με ευθύνη του  παριστάμενου εκπαιδευτή η μεταφορά των υποψηφίων από και προς τον χώρο της εξέτασης υλοποιείται τηρουμένων των περιοριστικών μέτρων και κανόνων περί μεταφοράς επιβατών που έχουν ληφθεί λόγω του κορωνοϊού COVID-19.

– Διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την εξέταση  για τους υποψήφιους οδηγούς και διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό τουλάχιστον δύο (2) φορές την εβδομάδα για τους εξεταστές.

– Διενέργεια του ελέγχου των δικαιολογητικών και των ερωτήσεων εκτός του εκπαιδευτικού οχήματος.

– Απολύμανση, μεταξύ διαδοχικών δοκιμασιών, των σημείων του εκπαιδευτικού οχήματος με τα οποία έρχονται σε επαφή οι εμπλεκόμενοι.

Ειδικά για τις κατηγορίες ΑΜ, Α1, Α2 και Α, ο υποψήφιος εξετάζεται φορώντας τον προβλεπόμενο ατομικό εξοπλισμό και ρουχισμό. Σε περίπτωση που δεν διαθέτει τον προβλεπόμενο επενδύτη (μπουφάν) ή/και παντελόνι, επιτρέπεται η χρήση αντιστοίχως επιαγκωνίδων, επιγονατίδων και επικαλαμίδων της Σχολής Οδηγών, οι οποίες, με μέριμνα του παριστάμενου εκπαιδευτή, απολυμαίνονται υποχρεωτικά πριν από κάθε χρήση.

– Ειδικά για τις κατηγορίες ΑΜ, Α1, Α2 και Α, οι εξεταστής και εκπαιδευτής στο ακολουθούν επιβατικό όχημα κάθονται σε διαγώνια θέση, προς διασφάλιση της μέγιστης δυνατής απόστασης μεταξύ τους.

Για το Πιστοποιητικό Εκπαίδευσης Οδηγού ADR και το Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Επάρκειας (ΠΕΕ) οδικού μεταφορέα εμπορευμάτων και επιβατών, επιτρέπεται η διενέργεια:

– Εξ αποστάσεως μαθημάτων.

– Εξετάσεων με πλήρωση έως και με το πενήντα τοις εκατό (50%) της χωρητικότητάς των αιθουσών και με την κατά το δυνατόν αραιότερη και ομοιόμορφη κατανομή των εξεταζόμενων στο χώρο και σταδιακή και ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο των υποψηφίων και υπό την προϋπόθεση διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την εξέταση  για τους υποψήφιους οδηγούς και διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό τουλάχιστον δύο (2) φορές την εβδομάδα για τους εξεταστές.

Ωράριο λειτουργίας των Σχολών/Κέντρων και τέλεσης δραστηριοτήτων έως τις 20.30.