Οδική Ασφάλεια και Τροχαία Συμβάντα. Η Αμυντική Οδήγηση ως αντίβαρο στην “Τύφλωση Απροσεξίας”

Συνέντευξη του προέδρου του Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδήγησης ΠΣΕΟ σ. Άρη Ζωγράφου στην δημοσιογράφο Κατερίνα Δράκου στον ΣΚΑΙ για τα επαναλαμβανόμενα “ατυχήματα” στον δρόμο και την Οδική Ασφάλεια!

Καλημέρα..!
Υπάρχει ένας συνεχής πόλεμος στους δρόμους..! Και ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα! 🙁
Αυτή η τάση που παρατηρείτε στους δρόμους, με τα τροχαία συμβάντα που καταγράφονται, αλλά και αυτά που δεν καταγράφονται, θα πάρει εκρηκτικές διαστάσεις αν δεν πάρουμε άμεσα μέτρα κοντοπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα να αλλάξουμε την κατάσταση.
Θα έχετε παρατηρήσει την αύξηση του πληθυσμού στους δρόμους, αλλά και την συνεχώς αυξανόμενη επιθετικότητα. Εμείς το βιώνουμε καθημερινά με έντονη ανησυχία και προβληματισμό.

Προσπαθούμε με παρεμβάσεις και προτάσεις προς την πολιτεία να περιορίσουμε τέτοιες συμπεριφορές, αλλά τα αποτελέσματα είναι πενιχρά..!
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Δείτε, οι κανόνες κινητικότητας και συνύπαρξης στον δρόμο αποτελούν μια διεθνή γλώσσα, μόνο που εμείς εδώ στην Ελλάδα, μιλάμε κάποια… “αργκό” της..!
Δεν έχουμε μάθει να περπατάμε στον δρόμο, να μοιραζόμαστε τον δρόμο, να δίνουμε προτεραιότητα στους ευάλωτους χρήστες…

Δυστυχώς έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο που καθημερινά εκφωνούμε επικήδειους στον δρόμο και αυτό δεν είναι ίδιον μιας πολιτισμένης χώρας.

2 καίρια ερωτήματα που απαιτούν λύσεις εδώ και πολλά χρόνια:

1ο  Γιατί γίνονται τροχαία συμβάντα; Και αν μπορούμε να φτάσουμε στο όραμα μηδέν; Και

2ο Τι μπορούμε να κάνουμε ως κοινωνία για αυτό τον στόχο;

Αρχικά να πούμε ότι τα τροχαία Είναι το αντίτιμο που πληρώνουμε στην ταχύτητα της μετακίνησης.

Το στοίχημα σήμερα είναι αν μπορούμε, να δημιουργήσουμε υποδομές και δικλείδες ασφαλείας, ώστε τα τροχαία αυτά συμβάντα να μην είναι οδυνηρά..!

Ήδη έχουμε προτείνει ένα μακροπρόθεσμο (δίπλωμα κινητικότητας) και ένα κοντοπρόθεσμο πρόγραμμα ( 3 άμεσα μέτρα με μηδενικό κόστος) για μείωση 85% των τροχαίων συμβάντων

Παράλληλα έχουμε ξεκινήσει έναν διάλογο με την επιστημονική κοινότητα για το φαινόμενο της Τύφλωσης Απροσεξίας και την ανάγκη – απαίτηση των καιρών για την Αμυντική Οδήγηση, ως βασική εκπαιδευτική διαδικασία για άδεια οδήγησης οποιασδήποτε κατηγορίας.

Ζητούμενο για όλη την Κοινωνία της Κυκλοφορίας ή Πολυτροπικότητα στις μετακινήσεις και η δημιουργία Κυκλοφορικής Νοημοσύνης!

Όλη η συνέντευξη εδώ: